Droge handen: remedies, oorzaken en symptomen

Extreem droge handen oorzaak

5 min leestijd

 • Wat zijn de tekenen en symptomen van droge handen?
 • Wat veroorzaakt droge handen?
 • Hoe kom je af van droge handen?
 • Een introductie tot zachte handen

Onze handen

Onze handen zijn een essentieel lichaamsdeel dat elke dag voor verschillende taken wordt gebruikt en daarbij direct wordt blootgesteld aan factoren zoals vuil, water en verschillende weersomstandigheden. Omdat onze handen hard werken, worden ze ook kwetsbaarder, wat kan resulteren in droge en soms zelfs gebarsten handen. Daarom hebben ze wat extra zorg nodig om ze te beschermen en zacht te houden.

Tekenen en symptomen van droge handen

Een droge huid ontstaat wanneer de huid te veel water en natuurlijk voorkomende oliën verliest. De huid heeft deze beide nodig om gezond en zacht te zijn, en rekbaar en soepel te blijven. Zonder vocht en oliën kan onze huid uitdrogen, wat resulteert in droge handen.

De tekenen en symptomen van droge handen variëren per persoon, de ernst van de droogte en de oorzaak van het probleem. De hieronder genoemde zijn veel voorkomende tekenen en symptomen die je kunt ervaren.

 • Een gevoel van beklemming
 • Huid die gevoelig aanvoelt
 • Roodheid
 • Fijne lijnen
 • Een ruw uitziende huid
 • Fijne scheurtjes of schilferende huid
 • Jeuk
 • Droge knokkels

Oorzaken van droge handen

Onze handen zijn het lichaamsdeel dat we veel gebruiken en het lichaamsdeel dat ook direct blootgesteld wordt aan allerlei elementen, omdat we ze zelden bedekken. Dit zijn factoren zoals vervuiling, kou, veelvuldig handen wassen en vuil op een dagelijkse basis, en kunnen uiteindelijk de huidbarrière verzwakken en ervoor zorgen dat de handen uitdrogen. Daarnaast heeft de huid van onze handen een andere structuur dan andere delen van ons lichaam. Op de handpalmen, de vingers en de duimen is de huid dik door een extra laag in de opperhuid; het bovenste deel van de huidsamenstelling. De huid op de handruggen is daarentegen dun, bevat nauwelijks vetweefsel en is gevoelig, waardoor deze kwetsbaarder is.

Hieronder vind je naast de structurele oorzaken ook de externe en interne invloeden die een zeer droge huid op onze handen kunnen veroorzaken.

Externe invloeden
Omgevingsfactoren zoals omgevingen met een lage luchtvochtigheid, woestijnen, winderige omstandigheden en koude winters kunnen het vocht van onze huid wegnemen. Dit geldt ook voor de droge lucht in huis veroorzaakt door overmatige verwarming of airconditioning.
Regelmatig handen wassen en baden met heet water kan de huid ontdoen van zijn natuurlijke oliën, waardoor de huid uitdroogt en uitdroogt. Dit kan uiteindelijk een beschadigde vochtbarrière veroorzaken, waardoor de huid ruw, dof, schilferig, jeukend, rood of ontstoken aanvoelt.
Agressieve zepen en wasmiddelen kunnen de natuurlijke oliën van je huid verwijderen, waardoor je een strak aanvoelende huid krijgt. Een gezonde huid heeft een pH-waarde die licht zuur is, zepen met een hogere waarde zullen harder zijn voor de zuurgraad van uw huid en de pH-balans verstoren.

Interne invloeden
Met het ouder worden vertraagt ons huidmetabolisme; minder natuurlijke oliën en verminderde celvernieuwing kunnen een droge en ruwere huid veroorzaken.
Mensen met huidaandoeningen zoals atopische dermatitis (eczeem) of psoriasis hebben meer kans op een droge huid op de handen. Hetzelfde geldt voor degenen die medische behandelingen ondergaan of bepaalde medicijnen gebruiken.

Hoe kom je van droge handen af?

Omdat onze handen overdag veel te verduren krijgen, is de verzorging van dit lichaamsdeel nog belangrijker. Je kunt zelf veel doen om droge handen te verbeteren en te verzorgen.

Handen wassen
Het is onvermijdelijk dat je je handen moet wassen. Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om het minder schadelijk voor de handen te maken. Probeer je handen te wassen met een milde zeep of allergeenvrije zeep die de natuurlijke pH-waarde van de huid ondersteunt in combinatie met lauw water in plaats van heet water, dit voorkomt dat je huid uitdroogt. Bovendien, als je je handen droogt, zorg er dan voor dat je de huid droog dept in plaats van te wrijven. Dit is zachter voor de huid, minimaliseert de kans op trekken of slepen en helpt bij de bloedcirculatie.

Hydraterende crème
Het gebruik van een hydraterende vochtinbrengende crème helpt het water in de buitenste laag van de huid af te sluiten, waardoor de beschermende barrière van de huid gezond blijft. Gebruik een vochtinbrengende crème nadat je je handen hebt gewassen. Het aanbrengen van de vochtinbrengende crème op een vochtige huid is een effectieve manier om je handen zachter te maken. Omdat een vochtige huid gehydrateerd is, kan dit helpen om meer hydratatie te bieden of het vocht vast te houden. Zorg er bovendien voor dat je ook een vochtinbrengende crème gebruikt. vochtinbrengende crème met SPF voordat u naar buiten gaat, zelfs op bewolkte dagen, om uw handen te beschermen tegen de schadelijke ultraviolette stralen van de zon. Onze handcrème met SPF shop je hier: Signature Hand Cream SPF 15.

Handschoenen
Het bedekken van je handen met handschoenen kan ze onder verschillende omstandigheden helpen beschermen. Ten eerste: wanneer je buiten bent bij koud of winderig weer, kan het dragen van warme handschoenen het vochtverlies helpen verminderen en de natuurlijke oliën in de huid houden, waardoor ze niet uitdrogen. Ten tweede kan het gebruik van handschoenen tijdens huishoudelijke klusjes, zoals schoonmaken of afwassen, de huid helpen beschermen tegen het hete water en de chemicaliën van de producten, die je handen kunnen uitdrogen. Ten slotte kun je handschoenen ook gebruiken als nachtbehandeling om extreem droge handen te behandelen; bedek eenvoudig je handen en nagels met een vochtinbrengende crème en draag 's nachts handschoenen zodat de crème volledig kan absorberen.

Introductie tot zachte handen

Hoewel droge handen vaak voorkomen, hoeft dat niet zo te zijn. Je moet alleen bereid zijn om voor je handen te zorgen en ze de verzorging te geven die ze verdienen. Met het simpelweg gebruiken van een hydraterende handcrème met een zonbeschermingsfactor na het wassen van de handen, en het verlaten van het huis kom je al een heel eind. Onze handcrème voor droge handen vind je hier: Signature Hand Cream SPF 15.

Bronnen
Eucerin, 2022. Dry skin on hands
https://int.eucerin.com/skin-concerns/dry-skin/dry-skin-on-hands
MayoClinic, 2022. Dry skin, symptoms and causes
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885
HealthEssentials, 2020. Aging hands
https://health.clevelandclinic.org/are-your-hands-aging-you/

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.