Ouder wordende handen: Hoe ga je veroudering van de handen tegen?

Ouder wordende handen

Afbeelding met dank aan Cleveland Clinic, 2020

4 min leestijd

  • Wat zijn de tekenen van verouderende handen? 
  • Welke rol speelt collageen in ons lichaam? 
  • Wat zijn de oorzaken van collageenverlies in de huid? 
  • Hoe vertraag je het verouderingsproces van de handen? 
  • Introductie tot jeugdige handen

Verouderende Handen 

De meeste mensen hebben een huidverzorgingsroutine voor hun gezicht die ervoor zorgt dat hun huid wordt verzorgd en beschermd tegen externe factoren en daardoor de veroudering van de huid vertraagd. Echter, laten we hierbij vaak het lichaamsdeel buiten beschouwing dat onze werkelijke leeftijd onthult: onze handen. Onze handen worden dagelijks direct blootgesteld aan verschillende factoren zoals de UV-stralen van de zon, zeep en water. Het verwaarlozen om voor dit lichaamsdeel te zorgen kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid. Vroegtijdige huidveroudering treedt op wanneer de tekenen van veroudering eerder optreden dan normaal, dit kan worden veroorzaakt door omgevings- of levensstijlfactoren die een negatieve invloed hebben op het collageen in ons lichaam. Tekenen van vroegtijdige huidveroudering van de handen zijn onder meer: rimpelige handen, ouderdomsvlekken, droogheid en verlies van huidskleur.

Collageen

Collageen speelt een belangrijke rol in ons lichaam omdat het ervoor zorgt dat de huid haar elasticiteit en hydratatie behoudt. Bovendien is collageen het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en is het verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de lichaamseiwitten. Het is gemaakt van drie aminozuren; glycine, proline en hydroxyproline, deze aminozuren groeperen zich om eiwitfibrillen te vormen in een drievoudige helixstructuur. In ons lichaam geeft collageen lichaamsweefsels structuur, stijfheid, kracht en textuur. De hieronder genoemde zijn andere rollen die collageen in het lichaam speelt.

  • Geeft de huid kracht, elasticiteit en structuur
  • Helpt het bloed te stollen
  • Bescherming van organen tegen gifstoffen
  • Helpt de huidcellen zichzelf te vernieuwen en te herstellen

Oorzaken van collageenverlies in de huid

Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam minder collageen en wordt bestaande collageen sneller afgebroken. Dit begint meestal halverwege de twintig en na de menopauze ervaren vrouwen een aanzienlijke vermindering van de collageenproductie. Dit is onvermijdelijk vanwege het natuurlijke verouderingsproces. Er zijn echter factoren die het proces kunnen versnellen en tekenen van vroegtijdige veroudering kunnen veroorzaken.

Blootstelling aan UV-licht kan ervoor zorgen dat collageen sneller wordt afgebroken dan bij een normale, verouderende huid. De UV-lampen veroorzaken oxidatieve stress in de huidcellen, wat leidt tot ontstekingen en dus tot afbraak van collageen. Dit draagt bij aan voortijdige veranderingen zoals ouderdomsvlekken.
Stress kan een toename van hormonen zoals cortisol veroorzaken, waardoor de productie van collageen kan afnemen. Dit komt omdat in stresstoestanden de hulpbronnen van het lichaam worden gebruikt om stress en de ontstekingen die het veroorzaakt te bestrijden, in plaats van collageen aan te maken.
Diëten die veel koolhydraten, suiker en vleeswaren bevatten, kunnen ontstekingen door het hele lichaam bevorderen, wat zwaar kan zijn voor collageen. Het kan fragmentatie van collageen veroorzaken, de huidbasis verzwakken en vroegtijdige veroudering van de huid bevorderen.
Roken kan de hoeveelheid zuurstof die aan de weefsels wordt afgegeven verminderen. Als gevolg hiervan kunnen weefsels niet regenereren en is de kans groter dat ze afsterven, wat voortijdige rimpels kan veroorzaken.

Behandeling van ouder wordende handen

Omdat zowel omgevings- als levensstijlfactoren voortijdige veroudering van de huid veroorzaken, kunnen deze dus worden veranderd om de veroudering van de huid te vertragen of om te voorkomen dat bestaande tekenen van vroegtijdige veroudering zich verder ontwikkelen. Hieronder staan enkele acties die u kunt ondernemen om vroegtijdige veroudering te vertragen.

Ten eerste helpt het gebruik van een handcrème met een zonbeschermingsfactor het hele jaar door om uw handen te beschermen tegen de UV-stralen van de zon. Deze breken collageen en elastine af, die je nodig hebt om je huid stevig en vol te houden. Bovendien kan het gebruik van een handcrème met SPF voordat u het huis verlaat helpen voorkomen dat uw huid ouderdomsvlekken en andere vormen van hyperpigmentatie ontwikkelt. By Robins Signature Hand Cream SPF 15 is ontworpen om de handen te beschermen tegen de UV-stralen van de zon en met een van de belangrijkste ingrediënten gemberwortelextract helpt de handcrème de afbraak van collageen te vertragen door schadelijke vrije radicalen te verminderen.
Hoewel collageen niet in zijn geheel door het lichaam kan worden opgenomen, zijn er veel voedingsmiddelen die de grondstoffen leveren die de collageenproductie ondersteunen. Door gezond te eten met voedingsmiddelen die aminozuren, proline en glycine bevatten, kun je de aanmaak van collageen in je lichaam ondersteunen. Dit komt meestal voor in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vis, gevogelte, eieren, zuivel en peulvruchten. Bovendien vereist de productie van collageen in het lichaam ook voedingsstoffen zoals vitamine C, zink en koper.
Ten slotte kan directe blootstelling van de handen aan lucht en vervuiling bijdragen aan veroudering van de huid. Je kunt je huid beschermen tegen vervuiling met een vochtinbrengende handcrème die antioxidanten zoals vitamine C en E bevat. Bovendien helpt het dragen van handschoenen bij kouder en winderig weer vocht in de huid vast te houden en voorkomt het dat de handen uitdrogen en fijne lijntjes en irritaties vertonen. rimpels.

Introductie tot jong ogende handen

Hoewel veroudering van de huid van onze handen onvermijdelijk is, zien onze handen er vaak ouder uit dan ze zouden moeten zijn als gevolg van vroegtijdige veroudering. Dit kan worden voorkomen door enkele aanpassingen aan factoren die de collageenproductie beïnvloeden. Bovendien kan het beschermen van uw handen tegen de UV-stralen van de zon met een handcrème met SPF al een groot verschil maken, aangezien de zon de eerste oorzaak is van vroegtijdige huidveroudering. Onze handcrème met SPF vind je hier: Signature Hand Cream SPF 15.

Bronnen
ClevelandClinic, 2022. Collagen
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen
HarvardSchoolofPublicHealth, 2022. Collagen
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/
ClevelandClinic, 2020. Aging hands
https://health.clevelandclinic.org/are-your-hands-aging-you/

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.